Curs de contabilitate – Cinci sfaturi esențiale de la un contabil pentru cei care doresc să înceapă activitatea în domeniul contabilității.
Înainte de a începe un curs de contabilitate, trebuie să știi că meseria de contabil înseamnă mult mai mult decât prelucrarea actelor și poate să fie o carieră frumoasă pentru tine.
Un contabil este considerat un specialist în domeniul său, o persoană de încredere care ajută antreprenorii să își dezvolte afacerea, fie direct, fie indirect.
Ai ajuns în acest punct dacă:
- Îți dorești o reconversie profesională, iar aceasta ar putea fi direcția corectă pentru tine.
- Ești la început de drum, te pasionează numerele, calculele și legislația.
Indiferent de situație, te felicităm pentru că poți deveni un specialist în domeniul financiar-contabil.
Este important să ții cont că dreptul de semnătură poate fi obținut numai prin intermediul CECCAR.
Chiar dacă nu vei fi autorizat de CECCAR, un curs de contabilitate este valoros pentru a începe practicarea contabilității primare, de gestiune și chiar financiare.
Este important de reținut că, în final, documentele vor fi semnate și depuse de către un contabil cu „parafă”.
Diferenta intre CECCAR si un curs de contabilitate
Pentru a deveni un contabil autorizat, este necesar să treci prin examenele și să îndeplinești criteriile stabilite de CECCAR, care includ absolvirea unei facultăți de profil, acumularea de experiență practică și promovarea unor examene specifice.
Pe de altă parte, un curs de contabilitate este un program educațional care oferă cunoștințe și abilități în domeniul contabilității.
Participarea la un curs de contabilitate îți oferă o bază solidă în domeniul contabilității și te pregătește pentru o carieră în contabilitate și fiscalitate, fără titulatura de expert și fără „parafă”.
Un aspect care poate nu este atât de important pentru tine.
Ce vei invata intr-un curs de contabilitate
Acesta va fi primul pas în noua ta carieră de contabil, unde vei învăța bazele contabilității, inclusiv:
- Principiile contabilității, regulile si standardele care guverneaza practicile contabile.
- Definirea și înregistrarea documentelor contabile precum facturile, chitanțele și jurnalele contabile.
- Structura de venituri și cheltuieli în scopul evaluării performanței financiare a unei organizații.
- Conturile contabile și alocarea ieșirilor pentru a reflecta corect poziția financiară a unei companii.
- Analize contabile pentru a evalua performanța unei afaceri și a identifica tendințele și oportunitățile.
- Interpretezi balanțelor contabile, inclusiv balanța de verificare, contul de profit și pierdere și bilanțul financiar.
Fiecare dintre aceste subiecte are o valoare considerabilă într-o afacere și poate contribui la eficiența și succesul acesteia.
După finalizarea unui curs de contabilitate, este posibil să te angajezi și să pară că vei lucra doar cu baza pe care ai învățat-o.
Cu toate acestea, pe măsură ce acumulezi experiență și cunoștințe, vei înțelege că a fi contabil înseamnă mult mai mult:
- Înseamnă să ai o fundație solidă pentru prelucrarea documentelor contabile și pentru a asigura exactitatea și corectitudinea informațiilor financiare.
- Înseamnă să înțelegi legislația fiscală și contabilă în vigoare și să fii capabil să aplici aceste reguli în mod corespunzător în activitatea zilnică a unei companii.
- Înseamnă să poți observa oportunitățile și problemele financiare existente sau potențiale în cadrul firmei pentru care lucrezi și să poți oferi soluții sau sugestii pentru îmbunătățire.
Prin urmare, un contabil nu este doar responsabil pentru înregistrarea tranzacțiilor financiare, ci este și un consultant valoros pentru conducerea unei afaceri, oferind expertiză și orientare în aspectele financiare și contabile.
Cum alegi cursul potrivit pentru tine
Când te afli în etapa de alegere a unei firme care oferă cursuri de contabilitate, este important să fii atent la mai mulți factori.
Iată câteva aspecte importante pe care ar trebui să le iei în considerare:
- Verifică dacă cursul este autorizat de Ministerul Muncii și Ministerul Educației sau de o altă instituție recunoscută.
- Caută feedback-ul și recomandările altor persoane care au urmat cursurile oferite de firma respectivă sau de instructorii implicați.
- Verifică acreditările deținute de firma care oferă cursurile de contabilitate.
- Asigură-te că sunt incluse materiale de studiu actualizate și resurse suplimentare pentru consolidarea cunoștințelor.
- Compară costurile cursului oferit de diferite firme și asigură-te că prețul este unul mediu.
Vei putea astfel să faci o alegere informată și să te înscrii la un curs de contabilitate care să îți ofere cunoștințele și abilitățile necesare pentru a deveni un contabil.
Cat de costa un astfel de curs
Există cursuri de contabilitate considerate „bune” disponibile la prețuri foarte accesibile, de câteva sute de lei.
Totuși, atunci când evaluăm costurile, este important să privim la investiție în cunoștințe ca pe o oportunitate pe termen lung.
Chiar dacă achităm 500 lei sau 3000 lei pentru un curs de contabilitate, aceste cunoștințe ne pot folosi pe parcursul a 10, 20 sau chiar 30 de ani.
Dorim să subliniem importanța înțelegerii faptului că meseria de contabil poate aduce beneficii financiare substanțiale.
Aceste beneficii pot amortiza costul cursului foarte repede, făcând investiția inițială în educație o alegere financiară inteligentă și rentabilă pe termen lung.
Însă, pentru a ne optimiza costurile și nu numai, trebuie să ținem cont de:
Modalitatea de predare a cursului
Varianta tradițională implică participarea fizică la cursul de contabilitate, ceea ce poate genera costuri suplimentare pentru firma care organizează cursul.
Totuși, ținem cont și de preferințele tale. Există persoane care înțeleg mai bine doar prin participarea fizică la curs, în timp ce altele preferă să urmeze cursul online.
În plus, cursul poate fi înregistrat și disponibil online, permițându-ți să reiei materialele sau lecțiile oricând dorești.
Cu toate acestea, considerăm că o abordare hibridă pentru susținerea cursului este cea mai bună opțiune, deoarece:
- Ai acces permanent la înregistrările cursului și la alte materiale suport;
- Te vei întâlni periodic în anumite locații pentru sesiuni de feedback, întrebări și discuții;
- Poți avea consultații individuale online sau fizice cu instructorul.
Dacă optezi pentru varianta tradițională, care implică prezența fizică la curs, costurile pentru firma care organizează cursul sunt inevitabil mai ridicate, în special în marile orașe.
Închirierea unei locații permanente pentru cursanți reprezintă o cheltuială semnificativă, care poate ajunge chiar și la câteva mii de euro.
Având în vedere aceste aspecte, putem estima un cost mediu pentru un curs de contabilitate:
- Pentru un curs cu participare fizică, prețul este în medie de aproximativ 1000 lei în orașele mai mici și între 2500 și 3000 lei în orașele mari.
- Pentru un curs online sau hibrid, prețul poate varia până în jurul sumei de 2000 de lei.
Cinci sfaturi importante de la un contabil
1. Contabilitatea este pentru oamenii care vor mai mult
Meseria de contabil, deși implică o rutină zilnică, reprezintă doar 20% din ceea ce trebuie să știi.
Un contabil specialist, fie cu sau fără drept de semnătură, trebuie să:
- Fie la zi cu legislația în vigoare impusă de ANAF, BNR, VAMA, ITM;
- Să înțeleagă ce înseamnă antreprenoriatul și cum poate contribui la dezvoltarea firmei sau a clientului;
- Să înțeleagă procesele de administrare a personalului;
- Să fie un intermediar cu partenerii firmei la care lucrează.
Contabilitatea înseamnă să evoluezi constant și să fii proactiv. Aceasta este calea pentru a deveni un specialist, un profesionist de încredere și respectat.
2. Trebuie sa fi si consultant fiscal-contabil
Contabilitatea, împărțită pe procese, implică o mare cantitate de birocrație, documente și cereri care necesită întocmire și depunere.
Cu trecerea timpului, această situație se va schimba, odată cu creșterea automatizării în instituții și în cadrul companiilor unde vei lucra.
Această automatizare va transforma radical modul în care desfășori activitatea zilnică.
Este esențial să te adaptezi și să te specializezi în consultanța fiscal-contabilă pentru a face față acestor schimbări.
Deși la prima vedere poate părea un demers laborios, de fapt, această tranziție către consultanță este un beneficiu, deoarece te eliberează de munca birocratică excesivă.
3. Alege sa lucrezi pentru tine
Indiferent dacă ești angajat sau lucrezi pentru tine, este important să abordezi contabilitatea ca pe un instrument pentru propria ta dezvoltare personală.
Atunci când îți dezvolți abilitățile și cunoștințele în contabilitate, nu numai că vei avea o carieră mai solidă și mai satisfăcătoare, dar vei avea și mai multă încredere în propriile tale capacități.
În plus, adoptarea unei mentalități orientate către dezvoltare personală îți permite să te concentrezi pe ceea ce poți controla și să îți direcționezi energia către lucrurile care contează cu adevărat pentru tine.
Astfel, vei putea să te eliberezi de stresul și frustrările legate de lucrurile pe care nu le poți influența și să te concentrezi pe lucrurile care îți aduc satisfacție și împlinire atât în viața profesională, cât și în cea personală.
Întrebări frecvente cursuri de contabilitate
Există vreun curs de contabilitate cu drept de semnătură?
Nu există cursuri de contabilitate prin care să obții direct dreptul de semnătură ca și contabil. Dreptul de semnătură este acordat doar de Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR).
Ce poți face cu un curs de contabilitate?
Poți lucra ca și contabil (nu expert) într-o firmă de contabilitate, și vei ajuta la prelucrarea actelor, rapoartelor și bilanțurilor asigurând conformitatea cu legislația în vigoare.
Te poți specializa în zona de consultanță fiscală, ajutând persoanele fizice și firmele să își optimizeze situația fiscală.
Încă o posibilitate foarte bună este să începi să lucrezi într-o firmă de audit, unde vei evalua starea financiară a clienților firmei.
Pot fi contabil fără CECCAR?
Da, poți profesa ca și contabil fără drept de semnătură pe documentele oficiale și transmise către instituții.
Mai precis, te poți ocupa de contabilitatea primară, de gestiune și chiar financiară fără a semna.
De asemenea, nu există restricții în zona de a te specializa și oferi consultanță fiscală, servicii resurse umane și alte activități conexe cu contabilitatea.