Înființare PFA 2024 – Acte necesare infiintare PFA si costuri 2024

Înființare PFA 2024 – Acte necesare infiintare PFA si costuri 2024. Află care sunt pașii necesari pentru deschiderea unui PFA.

Libera activitate desfășurată de un PFA oferă posibilitatea unei persoane fizice autorizate să își organizeze și să își gestioneze afacerea într-un mod flexibil.

Având un PFA, individul poate să-și aleagă domeniul de activitate conform expertizei și intereselor sale, având control deplin asupra deciziilor și direcției în care își dorește să își dezvolte afacerea.

Înființarea unui PFA în 2024 este o opțiune atrăgătoare pentru antreprenorii care doresc să-și înceapă propria afacere, care, la început, va avea o activitate relativ redusă.

Din acest articol vei afla care sunt actele necesare pentru înființarea unui PFA și la ce costuri ar trebui să te aștepți în 2024.

Ce este un PFA?

PFA reprezintă abrevierea pentru „Persoană Fizică Autorizată” și constituie cea mai simplă modalitate de organizare a activității prin care poți să lucrezi și să obții venituri în mod legal.

Un PFA poate fi înființat de orice persoană ce are minim 18 ani și nu a săvârșit fapte ce sunt sancționate de lege.

Această formă de organizare permite unei persoane să desfășoare, în mod individual și independent, diverse activități economice, precum consultanța de specialitate, diverse servicii, etc.

Persoana ce înființează un PFA trebuie să fie calificată pentru activitatea ce dorește să o desfășoare în cadrul PFA-ului. Această autorizare poate fi dovedită prin certificate, diplomă sau adeverință de absolvire sau orice altă dovadă ce atestă pregătirea profesională.

Domeniile în care este permisă activitatea ca PFA sunt stabilite conform Codului CAEN (Clasificarea Activităților din Economia Națională).

Reglementarea activităților economice desfășurate de către un PFA în România este stabilită prin Ordonanța de Urgență nr. 44/2008.

Care sunt actele necesare pentru înființarea unui PFA în 2024

Actele necesare înființare PFA 2024:

  • Copie după cartea de identitate sau pașaport în două exemplare;
  • Dovada rezervării denumirii PFA-ului, pe care o vei obține prin depunerea unei cereri online la Registrul Comerțului;
  • Documentele ce atestă pregătirea ta profesională, dar și specimenul de semnătură;
  • Actele de proprietate sau contractul de comodat care atestă sediul social.

Pe lângă actele necesare mentionate mai sus, va trebui să completezi un set de cereri tip pe care le poți regăsi pe onrc.ro.

Cum se alocă numele la un PFA?

Numele complet al unui profesionist, persoană fizică autorizată (PFA), alcătuiește denumirea firmei sau, alternativ, numele și inițiala prenumelui, urmate de „persoană fizică autorizată” sau abrevierea „PFA„.

Denominarea întreprinderii individuale a unui profesionist se formează din numele său întreg sau din numele și inițiala prenumelui, la care se adaugă termenul „Întreprindere individuală„.

În cazul unei întreprinderi familiale a unui profesionist, firma este constituită din numele familiei sau al reprezentantului acesteia, însoțit de expresia „Întreprindere familială„.

Cum se aleg codurile CAEN la înființarea PFA-ului?

Alegerea codului CAEN la înființarea PFA-ului este din nou o etapă puțin mai dificilă, tu poți alege cel mult 5 coduri CAEN pentru PFA.

Însă pentru fiecare cod CAEN trebuie să ai dovada pregătirii profesionale pentru a putea activa în baza acelui cod CAEN.

Trebuie să știi faptul că nu toate activitățile pot fi desfășurate prin intermediul unui PFA. Printre acestea se numără:

  • 4910 – transporturile interurbane;
  • 2020 – fabricarea pesticidelor;
  • 8553 – pilotaj;
  • 4675 – comerț cu produse chimice;
  • 8010 – activități de protecție și gardă;
  • 6621 – activitățile de evaluare a riscurilor;
  • 2051 – fabricarea explozivelor;
  • 6430 – fonduri mutuale;
  • 5229 – alte activități anexe transportului;
  • 6499 – alte intermediere financiare.

Din această perspectivă, în loc să înființezi un PFA, poți opta pentru înființarea unui SRL care poate avea mai multe coduri CAEN.

Care sunt pașii necesari pentru înființare PFA 2024?

Pașii pentru înființarea unui PFA în 2024 sunt rapizi, astfel încât îți poți începe activitatea rapid, fără bătăi de cap.

La ghișeu sau online, pașii sunt:

Rezervă-ți denumirea pentru PFA

Această procedură poate fi efectuată fie fizic la Oficiul Național al Registrului Comerțului din zona dvs., fie online pe site-ul onrc.ro.

Întocmirea dosarului de înființare PFA

Asigură-te că dosarul tău conține toate documentele necesare pentru înființarea unui PFA, așa cum au fost prezentate mai sus.

Completeaza cerile necesare

Pe site-ul oficial al Registrului Comerțului sau la ghișeu găsiți toate cererile și formularele tip pe care trebuie să le completați și să le aveți la depunerea actelor de înființare.

Depunde dosarul

Dacă ai semnătură electronică, poți depune dosarul online. În caz contrar, la ghișeu.

Aștepți răspuns de la ONRC

După doar câteva zile, poți să-ți ridici documentele originale și să-ți lansezi afacerea cu liniște, așa cum îți dorești.

Care sunt costurile de înființare PFA?

Costul de infiintare PFA este 0 daca alegeti sa va ocupati de unul singur. In caz contrar in procesul de infiintare PFA va trebuie sa tineti cont de:

  1. Taxa de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului are un cost care se poate actualiza de la an la an.
  2. Taxa pentru rezervarea denumirii poate varia în funcție de serviciul ales.
  3. Taxe pentru autentificarea actelor la notar.
  4. Taxa pentru obținerea autorizației de funcționare.
  5. Alte costuri care pot apărea sunt cele pentru obținerea documentelor necesare înregistrării.

Ar trebui sa te astepti la un cost de deschidere al PFA-ului de aproximativ 500 lei daca apelezi la ajutor pentru infiintarea PFA-ului.