Cat costa un bilant contabil in 2024? Pret certificare bilant contabil

Cat costa un bilant contabil in 2024? Pret certificare bilant contabil, intocmire si depunere de catre un contabil autorizat CECCAR.

În 2024, costul pentru întocmirea, certificarea și depunerea unui bilanț contabil de către un contabil autorizat CECCAR variază în funcție de:

  • complexitatea bilanțului;
  • serviciile adiționale necesare.

Tarifele unui bilant contabil pentru certificare variază, de obicei, în funcție de cifra de afaceri a companiei și de complexitatea situațiilor financiare.

De exemplu, firmele mai mici cu o cifră de afaceri redusă pot plăti un tarif de bază, în timp ce firmele cu operațiuni mai complexe pot avea tarife mai mari​.

Ce este un bilant contabil?

Bilanțul contabil este necesar și în anumite cazuri obligatoriu, precum cel anual sau de lichidare, pentru a prezenta situația financiară a firmei.

Ca și structură, vom avea multiple conturi pentru a prezenta activele, datoriile și capitalurile proprii ale firmei.

De exemplu, avem activele imobilizate, respectiv resurse economice deținute de entitate pe termen lung, cum ar fi clădirile, echipamentele și terenurile.

În zona de pasive, putem vorbi de capitalurile proprii care includ capitalul social, rezervele și rezultatele financiare nete (profitul sau pierderea).

În România, întocmirea și prezentarea bilanțurilor contabile sunt reglementate de standarde contabile naționale și internaționale, precum și de legislația fiscală, cum ar fi OMFP.

Cate tipuri de bilant sunt?

În contabilitate există mai multe tipuri de bilanț: de deschidere, intermediar, de închidere, consolidat și de lichidare.

Fiecare tip de bilanț are caracteristici specifice și este reglementat de standarde contabile și legislație fiscală care dictează forma și conținutul său.

Bilanțul de Deschidere

Acesta este utilizat în înființarea unei entități economice pentru a reflecta aporturile inițiale ale acționarilor sau asociaților.

Bilanțul Intermediar

Acesta oferă o situație financiară a firmei la un anumit moment pe parcursul exercițiului financiar, de exemplu trimestrial, semestrial sau lunar.

Bilanțul de Închidere

Bilanțul de Închidere este întocmit la sfârșitul exercițiului financiar pentru a reflecta situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii la data de 31 decembrie.

Bilanțul Consolidat

Bilanțul consolidat este necesar grupurilor de firme pentru a reflecta situația financiară la nivel de grup.

Bilanțul de Lichidare

În momentul în care închidem o firmă sau o lichidăm, el este necesar pentru a reflecta situația financiară finală a acesteia.

Cine intocmeste si depune un bilant?

Întocmirea și depunerea unui bilanț trebuie realizată în mod corect pentru a evita sancțiuni și penalități din partea ANAF.

Motiv pentru care recomandăm colaborarea cu un contabil expert sau o firmă de contabilitate care are credibilitatea și înțelege buna practică și cea legală a legislației în vigoare.

Responsabilul pentru întocmirea și depunerea bilanțului este o persoană cu autorizație de la CECCAR, respectiv un contabil autorizat CECCAR.

Aceștia au pregătirea și certificările necesare pentru a gestiona și verifica corectitudinea documentelor contabile.

Depunerea bilanțului contabil trebuie realizată prin intermediul platformei online a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) în România.

Pe site-urile oficiale CECCAR și ANAF, regăsiți toate informațiile de care aveți nevoie pentru întocmirea și depunerea bilanțurilor.

Cat costa un bilant contabil in 2024?

Prețurile de pornire pentru întocmirea și depunerea bilanțului contabil in 2024 încep de la 450 de lei.

Această sumă poate crește în funcție de complexitatea conturilor și de volumul de muncă necesar pentru pregătirea bilanțului, conform site-ului web Tarife Contabilitate.

Pentru a avea un preț corect și mai multe referințe, vă recomandăm să cereți mai multe oferte de la contabili experți CECCAR și firme de contabilitate.

De asemenea, trebuie să clarificați că în acest preț este inclusă întocmirea și depunerea bilanțului, astfel încât să nu vă aflați ulterior într-o situație care include penalizări din partea ANAF.

În plus, puteți verifica dacă firma de contabilitate sau contabilul expert este prezent în tabloul contabililor activi de pe site-ul oficial CECCAR.